Læs historien om havneudvidelsen i Sæby
- og se billeder derfra
En farlig Stranding i Sæby Havn september 1934
Mens vi har udvikling og fremtiden foran os med havneudvidelsen i Sæby, så bliver vi mindet om havnens historie. I 1934 strandede Kutter Marie FN 528 i havnen, og nu hvor vi oprenser langs ydermolen er vi stødt på flere af kutterens vragdele.
To Mand siddet i Vand til Halsen det meste af Natten.
Skipperens Fader, en nogle og tredsaarig Mand, var surret til Masten
Lørdag Aften ved 7 ½-Tiden afsejlede Kutter ”Marie”, F.N. 528, fra Frederikshavn med Hals som Maal, idet Kutteren af Fisker C. Hemmingsen, Hals var købt her og nu skulde føres til sit fremtidige Hjemsted. Om Bord var foruden den unge Fisker, hans nogle og tredsaarige Fader, Landpostbud Hemmingsen.
Vindforholdene var ret gunstige, da kutteren forlod Havnen i Frederikshavn, men kort efter blæste det op til en ren Orkan af Nordøst. Under disse Forhold besluttede Skipperen ved 9 ½-Tiden af søge Havn i Sæby, men denne Havn er under saadanne Vindforhold vanskelig at besejle, og i Havneindløbet gik det galt. Et Par Braadsøer slog Skibet rundt og slyngede det op paa Stenene i søndre Side af Havnen.
Den unge Hemmingsen blev slaaet over Bord, men kom op paa Kutteren igen, og han søgte senere at slippe ind paa Land, idet der kun var et ganske kort Stykke ind til Molen, men forgæves. Hele den ene Side af Kutteren blev revet op, saa Skibet lækkede stærkt.
Den gamle Hemmingsen blev surret fast til Masten, og snart efter stod baade han og Sønnen i Vand til Halsen. Sønnen blev flere Gange slaaet over Bord, men kom hver Gang op paa Kutteren igen. Baade han og Faderen raabte længe om Hjælp men forgæves. Der er ingen Nattevagt paa Havnen i Sæby, og Stormen og Havet overdøvede Raabene.
Først ved 4 ½-Tiden blev de Skibbrudne opdaget af Fisker Hyttel, Fiskeriforeningens Formand. Stormen have blæst en Del af Gavlen til hans Hus ned, og han var derfor kommet saa tidligt ud. Hyttel opdagede den næsten sunkne Kutters Mastetop og tilkaldte endnu en Fisker, og ved at kaste et Tov ud til de to Mand paa Kutteren lykkedes det at faa dem bjerget i Land. De var uskadte, men ret medtagne af det langvarige Ophold i Vandet.
Den gamle Hemmingsen, der her var ude paa sin første Sejltur, tog da han havde faaet noget tørt Tøj paa, hjem til Hals, mens Skipperen forblev i Sæby. Det viste sig imidlertid i Gaar umuligt at bjerge kutteren, der bliver Vrag. Kutteren var forsikret.
Sæby Havn: et projekt i fællesskab
Havneudvidelsen i Sæby har i mange år været en drøm for mange og nu bliver den en realitet til gavn og glæde for både lokalsamfundet, gæstesejlere og turister.
Frederikshavn Kommune har i rigtig mange år arbejdet med udviklingstanker for Sæby Havn.
Disse tanker blev for alvor gjort konkrete, da Frederikshavn Kommune i 2015 begyndte arbejdet med Masterplan Sæby. Sæby Erhvervsforening etablerede hurtigt bl.a. en arbejdsgruppe med direkte fokus på havnens udvikling, de erhvervsmæssige muligheder og bidrag.
Der gik ikke længe før at dette blev til et tæt parløb og samarbejde mellem Frederikshavn Kommune og Sæby Erhvervsforening, således at hinandens kræfter og roller kunne forenes og trække i samme retning.
I samarbejde med Kommunens arkitekt på opgaven Hasløv & Kjærsgaard blev der udarbejdet skitser og ansøgningsmateriale til Kystdirektoratet.
Det var en stor milepæl, at få afsendt ansøgningen, og en kæmpe lettelse at få anlægstilladelsen.
Nu kan drømmen gå i opfyldelse, og vi kan alle se frem til, Sæby Havn står færdig – Vi ønsker at forbinde byen og havnen, så borgerne, gæstesejlerne og turisterne får fornøjelsen af at opleve hele Sæby.
Baggrund, projekt og vision
Udvidelsen af Sæby Havn omfatter både etablering af et nyt havnebassin og havneområde, syd for den eksisterende indsejling til havnen, samt ændringer i den nuværende anvendelse af dele af det eksisterende havneareal.
Der er flere grunde til havneudvidelsen. Konkret oplever Sæby Havn en øget efterspørgsel efter bådpladser til såvel hjemmehørende både som gæstesejlere. En efterspørgsel som havnen ikke har kunnet imødekomme med de nuværende ca. 200 pladser.
Men havneudvidelsen er i lige så høj grad med baggrund i ønsket om at fremme hele erhvervs-, turisme og bosætningsperspektivet, som Kommunen forventer at kunne givet et stort løft ved at foretage en så stor investering i infrastrukturen.
Derfor er et nyt havnebassin, som giver flere bådpladser, en høj prioritet for havneudvidelsen. Men der skal også være plads til andet – i udvidelsen vil et andet havnebassin både give pladser til småbåde og mulighed for et rekreativt område til vand aktiviteter; vinterbadning, svømmere, kajakker, dykkere og SUP’er til træning samt stævner. Foreninger, klubber m.fl. får derved mulighed for at tage aktivt del i udviklingen af Sæby havn.
Ydermere byder den nye Sæby Havn på udvidelse af havnens landarealer, som i fremtiden kan skabe mulighed for mere vinteropbevaring, parkering samt havnerelaterede aktiviteter og bebyggelser.
Den nye del af Sæby Havn vil fra slutningen af 2021 være funktionsdygtig med broer, stier og servicebygning.
Havnen skal siden løbende apteres med øvrige elementer og videreudvikles til gavn for lokalsamfundet og livet på havnen. Der kan komme aktiviteter og tiltag som vi endnu ikke har tænkt på – derfor vil vi udvikle havnen i fællesskab.
- Planche til Sæby Havn - marts 2021
- Se Tidslinjen for havneudvidelsen
Første spadestik på Sæby Havn
På den første hverdag efter nytår, den 4. januar 2021, tog borgmester Birgit S. Hansen og Formand for Teknisk Udvalg, Karsten Thomsen første spadestik til havneudvidelsen. Grundet restriktioner i forbindelse med covid-19 pandemien, var arrangementet lukket for offentligheden, men Frederikshavn Kommune sendte live fra Facebook.
Se første spadestik via følgende link: https://fb.watch/2OOepV0X7a/
På byrådsmødet den 24. juni 2020 blev lokalplanen for udvidelsen af Sæby Havn endeligt godkendt og til oktober går byggeriet i gang.
Pressemeddelelse
Den kommende udvidelse af Sæby Havn og selve anlægsarbejdet forventes at gå i gang til oktober. Frederikshavn Byråd godkendte på byrådsmødet den 24. juni 2020 den endelig lokalplan.
Nu er den spændende udvidelse af Sæby Havn et godt skridt tættere på at blive til virkelighed. Anlægsarbejdet sættes i gang til efteråret og herefter begynder det nye havneområde at tage form med blandt andet plads til endnu flere sejlere og et stort vandaktivitetsområde.
- Det glæder mig, at vi med godkendelsen af lokalplanen nu endelig kan komme i gang med den spændende udvikling af havneområdet i Sæby. Vi mærker lige nu en stor interesse for byen, og med havneudvidelsen fremmer vi både Sæby Havn som lystbådehavn med gode faciliteter til byens borgere og foreninger – samtidig med, at havneudvidelsen har potentiale til at gøre Sæby endnu mere attraktiv at besøge og flytte til. Det bliver fantastisk – både for Sæby og for hele Frederikshavn Kommune, siger Karsten Thomsen, formand, Teknisk Udvalg.
Udbudsprocessen er samtidig godt i gang og fem prækvalificerede entreprenører arbejder lige nu på at færdiggøre deres tilbud på udførelsen af projektet. Tilbuddene kommer til vurdering og forhandling i august og september - og kontrakten forventes at blive underskrevet sidst i september - med anlægsstart i oktober 2020 og forventet aflevering til oktober 2021.
Udvikling i samarbejde med erhvervs- og foreningsliv
Det nye havneområde skal etableres syd for den nuværende indsejling med bl.a. ny mole og et vandaktivitetsområde til vinterbadere, svømmere, kajakroere, dykkere og SUP’ere. Flere funktioner bliver flyttet fra det nuværende – og til det nye havneområde og bindes sammen af promenader langs kajer og moler.
Vi leverer ikke en nøglefærdig havn, hvor alt står færdigt på én gang. Vi anlægger en råhavn, hvor Kommunen står for investeringen i de nye havnebassiner og i selve infrastrukturen på havnen. Herfra skal den videre udvikling og investering ske i tæt samarbejde med private og foreninger - ud fra de rammer, der nu er vedtaget, siger Karsten Thomsen, formand, Teknisk Udvalg.
På Sæby Havn er der flere steder sat plancher op, så alle interesserede kan se og læse mere om planerne for, hvordan den nye havn kommer til at se ud.
På billedet kan du se, hvor du kan finde de forskellige faciliteter i Sæby havn, når havneudvidelsen er færdig, bl.a.:
- De gamle erhvervsbygninger
- Havnekontor
- Mastehal
- Multihal
- Ny bro
- Ny promenade
- Servicebygning
- Servicekaj
- Skonnertkaj
- Skure
- Strandengen
- Vandaktivitetsområde
- Vandsportens Hus
- Vinterbadeklub
- Vinteropbevaring
- Værkstedsbygning
- Øen
CG Jensen A/S bliver totalentreprenør på det store havneudvidelsesprojekt i Sæby. Det blev offentliggjort efter et ekstraordinært møde i Teknisk Udvalg torsdag eftermiddag
Til november begynder maskinerne at snurre på Sæby Havn. Udbuds- og evalueringsprocessen er afsluttet, CG Jensen A/S er udpeget som totalentreprenør og det betyder, at selve anlægsarbejdet til det spændende havneudvidelsesprojekt nu kan sættes i gang.
Det er et flot projekt, der læner sig tæt op af det, vi har udbudt, så vi er selvfølgelig rigtig glade. Det har været en lang proces, men nu har vi nået en vigtig milepæl og kan endelig komme i gang. Udvidelsen af Sæby Havn har stor betydning for lokalområdet og kan bidrage til at gøre Sæby endnu mere attraktiv at bo i, besøge og flytte til, siger Karsten Thomsen, formand, Teknisk Udvalg, Frederikshavn Kommune.
Det nye havneområde bliver anlagt syd for den nuværende indsejling. Det består blandt andet af en 600 meter lang ydermole, to nye havnebassiner med ekstra bådpladser og et vandaktivitetsområde til vinterbadere, svømmere, kajakroere, dykkere og SUP’ere. Samtidig skal der etableres nye landarealer med plads til vinteropbevaring af både.
Flere funktioner flyttes fra det nuværende havneområde - til det nye, og de to områder skal bindes sammen af broer og promenader langs kajer og moler.